8 Haziran 2015 Pazartesi

TURGUTLU’NUN CEVRESİNDE YER ALAN TÜMÜLÜSLER


     Gediz Nehri’nin kuzey ve güney yöresi büyüklü küçüklü onlarca tümülüsün bulunduğu alandır. Bu alan içinde Kasaba hudutları dâhilindeki Tümülüsler üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar son derece sınırlıdır. Bugüne kadar bu arazilerde yalnızca yüzey araştırmaları ve sınırlı kazı çalışmaları yapılmıştır. Kültür Bakanlığı İzmir II Numaralı Kültür ve Tabiat Manisa İli, Turgutlu ilçesinde anıt eser olarak tescil edilen 23 adet Tümülüs görülür.
 1 - Çobanisa Mevkiinde
2 - Çobanisa Mevkiinde
3 - Çobanisa Mevkiinde
4 - Çobanisa Mevkiinde
5 - Çobanhisar Dedesi Tepesi Mevkiinde
6 - Karaoğlanlı Bucağı’nda
7- Turgutlu Şeytan Tepesi Mevkiinde
8 - Turgutlu-Karaoğlanlı Bucağı arasında
9 - Musacalı Köyü, Kuşaktepesinde
10 - Musacalı Köyü, Kuşaktepe Mevkiinde
11 - Musacalı Köyü, Mersinlitepe Mevkiinde
12 - Urganlı Yeniköy arası Hilmitepe Mevkiinde
13 - Urganlı Yeniköy arası Keserlitepe Mevkiinde
14 - Ahmetli Üçtepeler, Gökkaya Mevkiinde
15 - Ahmetli Üçtepeler, Gökkaya Mevkiinde
16 - Ahmetli Üçtepeler, Gökkaya Mevkiinde
17- Turgutlu Alahıdır Köyünde
18- Turgutlu Alahıdır Köyünde
19 -Turgutlu Alahıdır Köyünde
20- Ahmetli Höyüktepe Köyünde
21- Ahmetli Güldede Tepesinde
22- Ahmetli Güldede Tepesinde
23 - Ahmetli Güldede Tepesinde
    




      Gavurtepe Tümülüsü: 
     Turgutlu ilçesi, Sinirli Köyü, Gavurtepe Mevkiinde Fikret Karamürsel’e ait tarlada bulunmaktadır. Gavurtepe Tümülüsü bir kaçak kazı girişimi sonunda saptanmıştır. Yaklaşık 25–30 metre çapındaki yığma Tümülüs 5–6 metre kadar yükseklikte olup, merkezine yakın ve bir noktada kuyu gibi 12–15 metre derinlikte çukur açılmıştır. Bu çukurda mezar odası veya lahit gömüte rastlanmamıştır. Koruma Kurulu uzmanlarınca M. Ö. 5 – 6. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Gavurtepe Tümülüsünün gelecek yüzyıllarda da varlığını koruyabilmesi için önerilen koruma kararlarına titizlikle uyulması hususunda Sinirli Köyü Muhtarlığı’na ve ilgili kolluk kuvvetlerine büyük sorumluluklar düşmektedir.

       
           Ahmetli Gülde Tümülüsü
      Ahmetli - Gülde mevkiinde bulunmaktadır. Kaçak kazılarla tahrip edilmiş tümülüste mezar odasına ait taşlar sağa sola atılmıştır. 






     
          Cambazlı Tümülüsü
     Tuğla kırıkları, dibek kap parçaları ve blok taşlar yoğun miktarda görülmektedir. Pati izli tuğlalardan yüzeyde oldukça yoğun miktarda yer almaktadır.


  1. Atatepe Tümülüsü
        Turgutlu’dan geçen İzmir- Ankara Karayolunun yaklaşık 100 m kadar güneyindeki yüksekçe arazi üzerinde, Atatepe park alanı içinde bulunan tümülüs yaklaşık 50 m çapında ve yaklaşık 10 m yüksekliktedir. Tümülüsün batısında yaklaşık 20 m mesafede gazino binası bulunmaktadır. Tümülüsün güneybatısından tepeye doğru çıkışı sağlayan dar bir merdiven yapısı ve tümülüsün batı, kuzey ve doğu taraflarını çevreleyen bazı teras duvarları da vardır. Ancak, Turgutlu Belediyesi İzmir II No’lu KTVKK’na gönderdiği 27.06.1997 tarih 7/1092 sayılı yazı ile “Atatepe Mevkii’nde bulunan yığmanın tümülüs olmadığını; geçmişte, söz konusu alanının cephanelik muhafazası amacıyla oluşturulan dolgu bir tepe olduğunu” ileri sürmüştür.


Asertepe Höyüğü:
     Turgutlu ilçesi, Urganlı Bucağında Cambazlı Köyünde yer almaktadır. 1988 yılında alanda yüzey araştırması yapan Prof. Dr. Recep Meriç tarafından tespit edilmiştir. Günümüzde tarımsal arazi durumunda olan höyüğün üzerinde hiçbir anıtsal kalıntı görülmemesine karşın, M. Ö. III. bin Bizans çağı sonuna kadar iskân gördüğünü belgeleyen çanak çömlek kalıntılarına yoğun olarak rastlandığı Prof. Dr. Recep Meriç’in raporunda belirtilmiştir. Bu noktadan hareketle yörenin oldukça eski tarihlerden beri önemli uygarlıklara sahne olduğu söylenebilir.


     
     Temrek Tümülüsü
     Tümülüsün yakınında bir adet yazılı taş yer almaktadır. Yoğun miktarda tuğla ve seramik parçaları mevcuttur. Tümülüsün üzerinde kaçak kazı çukurları oldukça fazladır. 

     
     Gökkaya Tümülüsü
     Turgutlu’ya bağlı Gökkaya Mahallesinde bulunan 10 adet tümülüsten birisidir. Tümülüsün üzerinde ağaçlandırma olduğu için oldukça fazla tahrip olmuştur.   

        
         Ahmetli Ulucami Tümülüsü
     İzmir- Ankara karayolu kenarında Demirağ Beton Fabrikası bahçesinde yer alan tümülüstür.   Tümülüsün üzerinde kaçak kazı çukurları oldukça fazladır. Yüzeyi oldukça bozulmuştur. 




Gyges Tümülüsü'nden diğer tümülüslere bakış.
Kaynakça: Dağa Kaçtım


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder